Kort om feminism

För vissa betyder feminism något dåligt, typ manshat osv. För direkt en vill kvinnor väl, hatar en män, eller hur?
Det finns både saker i samhället som är till kvinnors fördel, till mäns fördel, till kvinnors nackdel och till mäns nackdel.
För mig betyder feminism en kamp för kvinnor att inte bli dömda för sitt kön, utan att bli accepterade som personer. Sverige har kommit en bit på vägen, men har en lång resa kvar när det gäller jämställdhet mellan könen.
Arg kan jag bli, när den långt ifrån söte rumpnissen Carl Bildt får härja runt som representant för Sverige utomlands. Kanke har mer med folkvett att göra än feminism, men jag tål inte honom för fem öre!

När Överambitiösa Jessica kommer på besök.

Jag har ett alterego, en del av min personlighet alternativt en demon om tar över min kropp vissa stunder, ibland hela dagar. I måndags var en sådan dag. Ny kurs, ny motivation och överambitiösheten kom fort och övertog min kropp. Läste 30 min, tog en liten pau, läste 30 min igen. Åkte på IKSU två gånger, diskade. Hade fint folk på besök. Sådär, som min kropp bara orkar vara vissa dagar, för annars skulle den bryta ihop fullständig.
Därför kompenserade jag igår. Läste kanske fem sidor, spelade 5 timmar tropico. Det svåra är då, att inte ha dåligt samvete över att Överambitiösa Jessica inte längre på besök.
Har börjat fundera på Februaris månadslöfte. Kanske ska dra ner på Facebook, eller skriva ett blogginlägg om dagen? Läsa MPs partiprogram?

Snart är jag en riktig HURTBULLE

Även om jag egentligen är en krämbulle så har jag försökt transformera min kropp till en hurtbulle igen.

En gång i tiden var jag relativt vältränad, joggade i rusande fart och tog typ hur mkt som helst under benövningen i Bodypump. Det är numera ett minneblott. Att inte träna regelbundet på ett år (eller hur länge det egentligen är) sätter sina spår i kroppen. Nu när jag väl börjat förstår jag inte varför jag någonsin tog ett uppehåll. Allt det som kännts konstigt i kroppen håller på att försvinna.

Att trampa sig upp för minsta uppförsbacke känns inte längre som mount everest (dock blir jag fortfarande rätt flåsig). Sitta rak i ryggen är fortfarande en utmaning men ingen omöjlighet. Om jag spänner, säg vaden, syns en muskel och inte en slät, hårig bit människa. Jag räknas fortfarande inte som vältränad, det tar nog några månader av regelbundet tränande att bli. Men jag känner mig nöjd i kroppen. Nu längtar jag bara efter att vara lika stark som Anna i armarna.

Note to self: Bodypump och Indoor Walking, även om det är tre timmar mellan passen, är för mycket för en dags träning!


Förbenade bord och stolar!

Ibland blir jag sådär okontrollerat irriterad. Jag kan helt enkelt inte släppa det. Det bara maler runt som en ond klump i hela kroppen, från hjärnan till magen och tillbaka. Jag hatar det. Idag kom den där arga klumpen på besök igen. Hade lyckats övertala mig själv att städa i minst en timme. Börjar med att torka av fönstret i vardagsrummet. Så långt kom jag. Sedan var dom där. De där dumma, irriterande och mycket frustrerande sprickorna. I stolarna. Igen.
Fyra stolar hade sprickor den här gången. Tidigare hade enbart det vitmålade spruckit, men nu har ekdelarna även börjat spricka. Bordsskivan har dessutom en spricka. Nej, jag blir faktiskt irriterad nu igen. Vi kostade på oss ett ordentligt bord för att slippa sånt här. Vi köpte det för att kunna äta på det i 30 år. Vi köpte det absolut inte för att undersöka hur många gånger en matgrupp kan spricka!
Matgruppen är av modell koster från möbelmästarna köpt på Comfortmöbler här i Umeå. Det må vara vackert, men akta er!

55 minuter är ibland snarare 555 minuter

Jag känner att jag måste berätta en sak, även om jag skäms väldigt mycket över det. Men, ibland måste jag få säga saker jag skäms över för att sluta skämmas över dem. Vet inte varför jag fungerar så, bara är så. Första dagen i Borga orkade jag inte ställa mig upp med brädan. Så långt har mina benmuskler fått förtvina senaste året. Vissa gånger lyckades jag kasta mig runt så jag kom upp, andra fick Fredrik dra upp mig. Jag har aldrig kännt mig så arg på kroppen, aldrig varit så obekväm att bo i den. Jag kan bra konstatera att jag måste skaffa benstyrka igen. Och det fort så mild som den här vintern är. Jag älskar vintern och alla möjligheter den kommer med. Speciellt att åka snowboard. Att min kropp knappt orkade åka en dag (var som en femåring i slutet och gnällde minst sagt en hel del.) Det skäms jag över. Jag kommer aldrig noja speciellt mycket över min vikt eller mitt utseende (okej, alltid försöka att inte noja), men jag vill kunna göra det jag älskar. Det spelar ingen roll för mig hur rund om rumpan jag är, så länge jag orkar lyfta upp den från backen med snowboarden på.
Så, mitt hem kommer numera vara IKSU. Kan meddela att jag kört indoor walking i 55 min idag (vanligtvis går jag på 40 min passen) och det var döden. Jag hoppas att jag inom en snar framtid kommer orka med dem bättre.

Downton Abbey

Kände bara att jag måste passa på att tipsa om den underbara brittiska serien Downton Abbey. Den är fantastisk!
Kostymdrama i början av 1900-talet. Det är fantastisk vilken utveckling vi haft! Ibland känner jag att jag inte är tillräckligt tacksam till de tidiga feministerna som tvingade alla gubbsjuka män och kvinnor att ändra synsätt. För visst är jag glad att mitt liv inte förstörs på grund av en romans, att jag kan klä mig i byxor och älska vem jag vill! 

En pizzatragedi

Dagen idag började bra, men höll på att få ett fatalt utfall. Det var nämligen så att vi köpte pizza till middag, inte från en pizzeria för de är sällan goda, utan från affärn. Stenugnsbakad Mozzarella är min favorit! Efter ett ivrigt och hungrigt väntande bär Fredrik två tallrikar med pizzor och ett paket mjölk till soffbordet (ja vi äter alltid framför TVn). Dock var tallrikarna extra hala idag. Min älskade, varma pizza åkte nämligen med fart ner på golvet. Visst, fem-sekundersregeln finns ju så inga problem. Om det inte vore för att osten och all fyllning landat neråt. Efter en halv sekund i chock inser jag att det är just min pizza..
Behöver jag säga mer?

Nyårslöften 2012

Det här med nyårslöften brukar ju aldrig riktigt funka. Brukar försöka lära mig busvissla vissa år, men aldrig lyckas. Ändå tycker jag om att hitta på något sorts nyårslöfte. För lite förändring och förnyelse är bra, även om en egentligen kan ändra sig vilken dag på året så brukar nyårsafton och födelsedagen vara de dagar jag brukar använda mig av för förändring. De är helt enkelt lätta att komma ihåg.
I år tänkte jag nog inte ha ett nyårslöfte, utan ca 12 månads löften, som jag bestämmer eftersom. De ska gärna ha tema Välbefinnande. I januari har jag därför bestämt mig för att dra ner på onyttigheterna, speciellt chips. Målet är att inte stoppa ett enda chips i munnen, mer realistiskt är att inte köpa hem chips. För äta några chips på en fest gör ingenting, men att köpa hem och trycka en hel påse på en kväll känns lite väl mkt hjärtinfarkt för att det ska vara coolt.
Jag är även en stolt ägare till ett årskort på IKSU numera och ska försöka använda det varje dag, eller så ofta det går och hinns med.

Idag träffade jag en snäll tant

Jag har gjort ärenden idag. Sådär vuxet som en gör 2012 - året då ALLA kommer bete sig som tanter och tantar tror jag. Jag har fixat med glasögonen, besökt skomakaren, fixat en reservdel till snowboarden, köpt en kalender och ännu en supervarm tjock, stickad kofta. Ärenden med andra ord. Passade på att tjuvta en kopp kaffé hos farmor. Är riktigt trevligt att äntligen ha henne i Umeå så jag kan rå om henne lite oftare.
När jag skulle ta bussen därifrån fick jag dock vänta förjäves. Ännu en gång stod Ultrabussarna stilla i Umeå. Som tur var meddelade en tant som körde förbi detta och erbjöd sig även att släppa av oss på stan. En toppentant tycker jag! Så hoppas jag att människor beter sig mer 2012, med värme mot sina medmänniskor - bekanta som främlingar. Mer tanterier, tack!

RSS 2.0