Grekland vs. Jorden - Jessicas ekonomiska analys

Då jag egentligen inte läst ett endaste poäng i ekonomi/nationalekonomi tänker jag ta mig friheten att dra en slutsats.
Fast egentligen är det mer en kritik mot, ja, världen i största allmänhet kanske? Jessca mot världen heter ju den här bloggen så.

Varje gång det står något i tidingarna eller det nämns i TV sändningarna förstår jag inte hur de tänker. Om vi svenskar konsumerar mindre, beror det enbart på medhavsländernas dåliga ekonomiska situation. Vi har tydligen pengar i hushållen sägs det, men vi vågar inte använda dem. Kanske blir det en ekonomiskkris värre än 30-talet snart? Eller 2008 igen? Kanske som den på 90-talet? Eller 70? Hur många kriser har vi haft egentligen? Det är tydligen vad vi antas gå runt och fundera på. Ekonomiska kriser mest hela tiden.

Men jag, allvetande som jag är, drar en helt annan slutsats. Jag hoppas, varje gång jag läser en sådan artikel, att det verkligen beror på att människor inte enbart är rädda för en ekonomisk kris (det verkar vara nära nu, inte sant? 6:e lånet till Grekland, det bådar inte gott!). Jag tror att människor i största allmänhet är rädd för en mycket värre kris. Den kris som (mest troligt) kommer uppstå om vi inte tar tag i klimat- och miljöproblemen. De problemen finns inte enbart i medelhavet, utan världen över. Därför tror jag det skrämmer människor lite mer, än Greklands ekonomiska problem. För en kris i ett ekonomiskt system, som är något människan själv har skapat, är långt ifrån lika farligt som en kris i ett system som skapats under 4,54 miljarder år av någon/något som vi inte ens känner till.

Så, därför drar människan, smart som den är, slutsatsen att vi inte ska konsumera. Lätt som en plätt, inte sant?


Det där med armhålor och cykelhjälm

Jag är en stor förespråkare för användandet av cykelhjälm. Åtminstone när jag ställer fördelar mot nackdelar. En billig livförsäkring mot fin i håret, brukar argumenten vara. Det borde vara självklart vad jag, och alla andra, väljer. Ändå ligger cykelhjälmen kvar på hatthyllan, medan jag trampar iväg. I höst har jag verkligen försökt bryta normen och vanan. Fast jag egentligen vill använda hjälmen har jag svårt att inte tänka "Åh, nu kollar alla på mig och tycker jag är jättetöntig" som man gjorde där i högstadiet de gånger pappa lurat på sig en där hemska hjälmen. Försöker ta den när det är mörkt ute, känns som risken för olycka är större då, då man inte syns lika bra. Och det gör inte hjälmen heller!

Hade en liten personlig undersökning för ett tag sedan. Jag tycker som många andra att det inte är jättetrevligt med armhålehår. Känner att jag blivit lite less på att media/andra ska bestämma över mina tankar och min kropp, så bestämde mig för att inte raka armhålorna tills det växt ut. Ändå rätt konstigt att inte veta hur man ser ut naturligt, tycker jag. Dock höll det bara lite mer än två veckor. Direkt jag skulle ut och visa armhålorna åkte håret. Aja, jag kom bra mycket längre än förut. Ska nog göra ett nytt försök. Kanske kasta bort rakhyveln?

Det är svårt det här att vinna över sina egna tankar ibland. Gör mig redo för rond två!

Otacksamma hicka!

Sitter och försöker få ihop ett grupparbete, men har fått hicka. Av någon konstig anledning går det inte att läsa och ha hicka samtidigt. Därför försöker jag mig på att skriva ett inlägg istället.

Tänkte att jag skulle tipsa om en sida/blogg jag läser. Supermiljobloggen heter den.http://www.supermiljobloggen.se/
Där går det att hänga med om de senaste politiska besluten och den senaste forskningn som har med miljö att göra. Rätt bra urval och sammanfattning. Det mesta presenteras på en lagom nivå, så tekniskt-efterblivna som jag förstår.

I veckan har jag fått läsa om att utsläppen fortsätter att öka och att förnyelsebar energi blivit ekonomiskt lönsamt tackvare investeringar i forskning. Blandat med deprimerande och glada nyheter med andra ord.

Imorgon har vi en träff, vi gröna. Vi ska prata om hållbara städer och hur vi genom rätt politik kan utveckla hållbara städer. Umeå är, trots sina köpcentrum över hela staden och ombyggnationer av vägar en bit på väg. Igår hade Hybricons el-buss premiärtur på ettans linje. Hur häftigt är inte det?! Mer sånt. Visst, elen ska ju tas från något också. Men, den där förnyelsebara energin börjar ju tydligen bli rätt billig. Tjiho!

Då jag nyss uppdaterade facebook...

och känner att en status per dag räcker, får jag väl lov att blogga istället. Någonslags fördelning av ens uttalanden i sociala medier för det väl ändå lov att vara! Det jag vill berätta för världen är att jag fyllt en 29 cm (i diameters) traktörspanna med köttfärssås! Alltså, en såndär stekpanna med hög kant, tio cm eller så. Jag känner mig duktig! Okej, har väl några millimeter kvar till kanten och det kommer koka bort en hel del. Men ni som kan, kan ju försöka räkna ut exakt hur många liter köttförsås det är. Min spontana gissning är 15 liter!

Snart ska jag ta bussen till bästa Emma och spela Ticket to ride. Ett spel jag hoppas tomten kommer med i år (tillsammans med ett Tropico 4 och tre kilo gravadlax). Ha, där fick ni min önskelista! Hint, hint! Lite dyra presenter för mina bloggläsare, men ni kan ju gå ihop!!!!!!!! hint hint. Eller så kan ni ge mig sällskap och hemmagjorda cupcakes med såndär god topping. Eller så ger ni mig ingenting.... I vart fall kan jag säga att jag har rätt många bra idéer om vad jag ska köpa till Fredrik iår. Han ska skämmas bort nåsåjävulisiskt!

Som ni märker är jag lite speedad idag, mer osammanhängande än vanligt och lite väl ostrukturerad. Så blir det när jag är övertrött och försöker kompensera det med kaffe. Jag blir speedad till tusen tills jag går in i en vägg och somnar där jag står/sitter/springer/går osv.

Passar på när solen är uppe

Idag har vi börjat en ny kurs - strategisk kommunikation 1 heter den. Jag är sjukt taggad. Vi kommer gå igenom grunderna i en massa som jag tänker att jag kommer behöva veta i framtiden, då jag jobbar med kommunikation. Jag är främst intresserad av politisk kommunikation. Vi kommer även gå igenom organisations-, företags-, samhällskommunikation och säkert någon till form av kommunikation. Vi gick igenom så många begrepp idag att de har blandat ihop sig totalt i min hjärna.

I och med att vi började klockan 0815 imorse och slutade 10, är jag redan hemma, vaken och påklädd. Rätt bra för att vara Jessca Wikström i vart fall. Nu måste jag passa på att vara effektiv medan solen är uppe, för så fort solen går ner smyger sig höstmysaren på och inget vettigt blir gjort. För se på TV-serier räknas tyvärr inte som vettigt, hur mycket jag än försöker intala mig det.

Nu har jag gjort en lista, en såndär TO DO-lista som man säger i utlandet. Det ska jobbas tre timmar, läsas minst ett kapitel, diskas, städas i frysen (ett smärre missöde med en julmust, som jag helst inte pratar om pga trauma) och ett medlemsmail till mina kära GSare ska skrivas.

Älskade och saknade Nice. Blått hav och inte ett moln i sikte. Sol hela hösten och härliga havsbris.

Tant Jessica tantar sig

Bar så ni vet är jag en livslevande tant på 22 år. Idag har jag ont i höften. Mest troligt är det från joggningen igår, men möjligvis måste jag byta ut hela höftledskulan om det fortsätter såhär. Så tänker jag med det mesta - att nu kommer det vara såhär för alltid. Varje gång jag får lite ont, då blir jag säker på att jag att min kropp egentligen är 70 eller så. Men visst, jag behandlar ju kaske inte kroppen lika bra som jag borde. Lite väl mycket stillasittande. När jag väl tränar slarvar jag med stretch efteråt. Men, kroppen håller förhoppningsvis ändå.

Värst var det ändå när jag började plugga på universitetet och fick domningar i ena skinkan. Det har jag löst genom att sluta sitta med benen i kors. Men, nu har jag lite samma känsla igen. Kroppen håller redan på att förmultna så lite jag rör på mig. Springa två gånger i veckan är planen och lite Kinect däremellan. Planen följs dock aldrig. Mitt senaste påhitt är promenader. Ni kommer väl ihåg, när man forfarande bodde i sävar och gick på promenader för att det var enda sättet att hänga utan att jobbiga föräldrar och syskon skulle störa. Lite så tänkte jag börja hänga med folk igen. Promenad och prat är en riktigt bra kombo! Riktigt bra är det att gå en sväng medan det fortfarande ljust ute. Promenad är kanske lite tanigt det med, men det hör i vart fall ihop med min image!

Varning för skryt!

Nu tänker jag vara osvensk, men det är bara för att jag tror talessättet "Delad glädje är dubbel gläde" är starkare än jantelagen. Så ni som mår dåligt av att det går bra för andra, ni får ta ert pick o pack å gå för här ska det skryyyyyyyytas nå så jävulusiskt!

Igår satt jag och läste min mail, lite sådär som vanligt. Hade fått ett mail med rubriken "Goda Studieresultat" och tänkte här kommer statistik på hur många som gick godkänt på tentan typ. Men icket, det var bara ett mail med en hög med beröm åt mig! :D Bara för jag lyckats få VG på alla tre tentor och det gillades av min lärare. Tjiho, jag är bäst! Vilken mysig lärare vi har, som skickar ut sånt dessutom. Jag är lite smygglad sådär. Så färdig skrytit!




RSS 2.0