Hur påverkad är vi av media egentligen?

Igår hade vi en föreläsning om hur media påverkar både oss vanliga människor och politiken. Att de är en tredjemakt i samhället. Inte direkt någon nyhet men aldrig något jag funderat djupare på. Satt hela föreläsningen och ville säga "men sådär är det ju inte" men kunde inte riktigt komma på varför.

Det fick mig att fundera. Hur objektiv är media egentligen? Visst, jag vet att ingen kan vara det till hundra procent. Ta en sak som medias bild av Mona Sahlin. Hur påverkade är vi egentligen av den bild media gett oss av denna kvinna? Och hur har de andra partiledarna i Alliansen respektive de Rödgröna framställts? Har inga empiriska studier på huruvida detta påverkade valresultatet. Men visst är det intressant att leka med tanken?

Det finns däremot bevis för att om media lägger extra mkt bevakning på brottslighet, så kommer vi tro att brottsligheten ökat i landet, trots att statistik på antalet brott egenligen minskat i sin helhet.

Med andra ord, media påverkar vår uppfattning, vare sig vi vill det eller inte. Men vad/vem/vilka påverkar media? Vem är egentligen en upplyst medborgare?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0